Vitaminlerden : B12 VİTAMİNİ

 B12 Vitamini Nedir? 

Kobalamin olarak da bilinen B12, suda eriyen bir vitamindir. Belirli bazı mikroorganizmalar tarafından üretilirler. Bitkilerde üretilmez ve bulunmazlar. Hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunur. Yetişkinlerde günlük ihtiyaç 2.4 mikrogramdır, yetişkinlerde 2-3 mg civarında, özellikle karaciğerde depolanırlar. 
Vitamin B12 iki önemli metabolik reaksiyonda kofaktör olarak rol oynar: Homosisteinin metiyonine metilasyonu ve metilmalonil koenzim A nın süksinil CoA ya konversiyonu. B12 vitamini, beynin ve sinir sisteminin normal işlevini sürdürmesi için çok önemlidir.
Ayrıca alyuvarların oluşumunda önemli bir rol oynar. DNA'nın oluşturulmasına ve düzenlenmesine yardımcı olur.Vücuttaki neredeyse  her hücrenin metabolizması, yağ asitlerinin sentezinde ve enerji üretiminde rol oynayan B12 vitaminine bağlıdır.  

B12 Vitamini Eksikliği 

 

Bu vitaminin eksikliğinin sebepleri arasında; vejeteryan beslenme, mide küçültme ameliyatları, yaşlılık, çölyak ve Crohn gibi emilimi azaltan hastalıklar ve mide asidini azaltan ilaçlar sayılabilir. 

 

B12 vitamini yetersizliğinde: 

-DNA sentez bozukluğuna bağlı olarak megaloblastik anemi görülür.  

-Dorsal ve lateral kortikospinal yolaklarda myelin sentez kusuruna bağlı gelişen dejenerasyon neticesinde kollarda ve bacaklarda simetrik olarak ortaya çıkan ataksi, kuvvet kaybı, spastisite, klonus yanında, kişilik değişikliği, huzursuzluk, demans, hafiza kaybı, vibrasyon ve pozisyon duyu kaybı ile tat, koku ve görme yetilerinde bozukluklar gelişir. 

-Depresyon, psikoz gibi ağır tablolara neden olabildiği gibi miyokart infarktüsü ve kardiyak şok gibi mortalitesi yüksek klinik tabloların gelişme riskini de arttırdığı görülür.. 

-Nöral tüp defektine neden olabildiğini gösteren ve ilave olarak yarık damak ile yarık dudak gibi kalıtsal defektlere yol açabildiğini gösteren çalışmalar mevcuttur. 

-Yeni hücrelerin sentezlenmeesini engeller ve metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. 


B12 Hangi Besinlerde Bulunur? 

 

-Karaciğer, dalak gibi sakatatlar 

-Midye, istiridye, karides gibi kabuklu deniz ürünleri 

-Alabalık, ringa, uskumru ve ton balığı 

-Süt, yoğurt, peynir 

-Yumurta 

 

B12 Vitamini Eksikliğinin Tedavisi 

 

B12 vitamini eksikliğinde enjeksiyon veya ilaç tedavisi olmak üzere iki ana yöntem uygulanır. Ancak, B12 vitamini eksikliğinin o hasta özelinde sebeplerinin araştırılması doğru tedavinin uygulanmasında büyük önem taşımaktadırBu sebeple, kişiye özel bir tedavi planının oluşturulması oldukça önemlidir. Kan testi sonucunda çıkan B12 vitamini seviyesine göre kişinin ihtiyacı olan doz doktor tarafından belirlenmelidir. B12 vitamini enjeksiyonu veya hapları aracılığıyla bu miktar kolaylıkla dışarıdan sağlanabilir. B12 vitamini eksikliğinin emilim problemlerinden kaynaklanması durumunda ise bu durum, mide, ince bağırsak gibi sindirim organlarının fonksiyonlarını yerine getirmemesinden kaynaklı bir yetersizlik olduğundan farklı bir tedavi planının uygulanması gerekir. . Uzun süre tedavi edilmediği takdirde ciddi rahatsızlıklara yol açabilen B12 vitamini eksikliğinin vakit kaybedilmeden önlem alınarak tedavi edilmesi büyük önem arz eder (1).

Yorumlar

En Çok Okunanlar